Sól peklująca czyli co?

Sól peklująca to niezastąpiony składnik w branży mięsnej. W 98% składa się z chlorku sodu (NaCl). Resztę zawartości stanowią azotyny (NaNO2) w stężeniu od 0,4% do 0,9%, a także substancja o działaniu przeciwzbrylającym E536- K4Fe(CN)6 max.10mg/kg - jej zastosowanie chroni wyroby przed rozwojem bakterii oraz przed zatruciem jadem kiełbasianym. Ponadto, sól nadaje wyrobom mięsnym i wędliniarskim wyjątkowego aromatu i smaku, a także wpływa na ich barwę. W polskiej kuchni produkt jest stosowany od wieków. Na jego bazie przygotowuje się m.in. marynaty mięsne.

Przy zamawianiu peklosoli należy starannie dobierać dostawców, by mieć pewność, że dostarczony towar będzie dobrej jakości i wolny od zanieczyszczeń. Sól peklująca powinna być przechowywana we właściwie zabezpieczonych magazynach, tak, by do środka nie dostała się wilgoć i nie doszło do zbrylenia. Należy też zadbać o to, by była ona składowana w hermetycznie zapakowanych workach. Sól należy magazynować w pomieszczeniach o wilgotności poniżej 75%. Jeśli zaniedba się tę kwestię, straci ona swoje właściwości. Na sól peklową udziela się 6 miesięcy gwarancji od daty produkcji. Najczęściej jest ona pakowana w workach o wadze 2 lub 25 kilogramów. Można ją również kupić luzem.


Jak dobrać sól peklującą?

Peklosól może być wyprodukowana na bazie soli warzonej lub kamiennej. Różni się stężeniem azotynów. Im jest ich więcej, tym dłużej można przechowywać wędliny. Należy jednak uważać, gdyż substancji konserwujących używa się jedynie proporcjach, które są bezpieczne dla zdrowia. Normy dotyczące ilości azotynów określają dyrektywy unijne. Peklowanie to sposób konserwowania mięs i wędlin znany od stuleci. Nadaje wyrobom wyrazistego charakteru.

Dobrej jakości sól jest pozbawiona GMO i glutenu. Jej zastosowanie znacznie poprawia smak i aromat wyrobów mięsnych i wędliniarskich. Nie zawiera alergenów, więc produkty z jej wykorzystaniem mogą spożywać również osoby ze skłonnością do uczuleń. Na rynku dostępna jest także sól peklująca w formie specjalnie przygotowanych mieszanek funkcjonalnych z odpowiednio dobranymi przyprawami, a także dodatkami smakowymi. Ich użycie podkreśla wyjątkowy aromat mięs i wędlin, a także pozwala na szybkie przygotowanie potraw.

Nie wiedzą Państwo, jaką sól peklującą wybrać? Najlepiej skontaktować się z doświadczonym dostawcą, który dobierze optymalne rozwiązanie dostosowane do Państwa potrzeb. Zapraszamy do kontaktu z naszą firmą, która działa na rynku od 1990 r. i niemal od początku działalności oferuje sól do peklowania mięs.